ads



Importanta vitaminei A pentru ochi

IMPORTANTA VITAMINEI A

Specialistii din domeniul plantelor scriau, cu secole in urma, ca patrunjelul este foarte binefacator pentru ochi. Astazi nutritionistii ne spun ca aceasta umila planta silurul este extrem de bogata in vitamina A si C si contine cantitati apreciabile de vitamina B, calciu, fier, fosfor, mangan si potasiu.

Hemeralopia ( vederea proasta in timpul noptii ) este bine tratata cu vitamina A. Tesuturile ochilor normali au un procent ridicat de vitamina C. Prin urmare acest, element nutritiv trebuie sa fie foarte important pentru ochi. Calciu este necesar muschilor si umorilor apoase oculare. Aceste constatari ne fac sa ne gandim ca vechii culegatori de plante aveau dreptate sa spuna ca patrunjelul este bun pentru ochi, desi ei nu stiau, pe atunci, despre existenta vitaminelor si a mineralelor.

Efectul carentei de vitamina A asupra ochilor

Vederea proasta in timpul noptii,care ii afecteaza pe milioane de oameni, este unul dintre primele simptome ale carentei de vitamina A. In cazul unei carente usoare, subiectul vede mai bine ziua decat noaptea si poate resimti o oboseala dupa lectura sau dupa ce a privit la televizor. Cand carenta este mai grava, el poate avea o senzatie de durere dupa o activitate obisnuita, oboseala vizuala, nervozitatea si durerile de cap; daca este foarte grava, are arsuri, mancarimi, iritatie a ploapelor si o mare oboseala a ochilor, uneori pot aparea rani sau ulcere,iar mucusul se acumuleaza in jurul ochilor. O carenta serioasa poate fi insotita de scotom-pete negre sau cenusii- in campul vizual, de uscaciunea tesuturilor oculare, cu senzatia de nisip in ochi ( xeroftalmie ). Daca uscaciunea persista, corneea sufera un ramolisment, isi pierde stralucirea, devine cenusie si se opacizeaza ( keratomalacie ).

Persoanele cu carenta de vitamina A nu se plang numai de vedere slaba in timpul noptii, ci si de o mare sensibilitate la lumina, ca aceea a zapezii sau a farurilor de automobil si a ecranelor de televizor. Motivul acestei sensibilizari este acela ca expunerea prelungita la o lumina intensa distruge vitamina A prezenta in tesuturile oculare. Contabilii, dactilografele si stenografele, care trebuie sa faca fata straluciri hartiei albe sau persoanele care isi petrec ore lingi din viata citind, cosand sau studiind in lumina stralucitoare, oamenii care stau in apropierea plajelor sau a deserturilor, unde lumina soarelui este reflectata de nisip isi pierd vitamina A.

Dozele terapeutice de vitamina A

Dozele terapeutice care urmeaza au fost aprobate de Consiliul Farmaciei sa al Chimiei de American Medical Association:

Pentru carente vechi si cronice:25.000 U.I (unitati internationale), de trei ori pe zi;pentru un tratament al stari generale:25.000 U.I. de doua ori pe zi, timp de doua luni. Dozele mai mari de 25.000 U.I. nu au fost aprobate.

Surse vegetale de vitamina A

Sunt atat de multe alimente si plante bogate in vitamina A , incat este absurd sa ajungem la o stare de carenta care care provoaca tulburari vizuale. De aceea nu puneti frunza de patrunjel pe marginea farfuriei. Maancati-l in cantitati mare, in fiecare zi. Un pahar de patrunjel tocat contine circa 8.000 U.I.de vitamina A:astfel ca o cantitate, suficient de mare din aceasta planta va poate furniza destul din pretioasa vitamina, pentru a corecta sau preveni hemeralopia sau alte tulburari vizuale.

Iata alte cateva plante bogate in vitamina A:

-1 Pahar ( 12,5 centilitri ) de frunze de cardon fierte:15.000 U.I.

-1 Pahar de papadie fiarta:20.000 U.I

-1Pahar de frunze de sfecla fierte:22.000 U.I

5 andive:7.500 U.I

-1 Cartof dulce mijlociu:3.600-5.000 U.I., in functie de specie

Rontaiti seminte de floarea soarelui

Cand rontaiti intre mese, nu veti gasi nimic mai bun sau mai sanatos pentru ochi, decat semintele de floarea soarelui, care contin toate elementele nutritive de care ei au mai multa nevoie. Semintele de floarea soarelui hrana miraculoasa, mi-am regasit vederea, cu trei linguri de seminte de floarea soarelui pe zi. Totul era tulbure de acum pot citi fara ochelari. Chiar si parul si-a regasit supletea si stralucirea.Am o puternica hipermetropie si distingeam cu greu obiectele din apropiere. Pe masura ce starea ochilor mei s-a ameliorat, ochelarii au devenit inutili, iar acum ii folosesc numai la cusut sau la lucru. Nu am luat vreodata vitamina. Mananc cam un pahar de seminte pe zi . Le pun la incoltit si le adaug in salate, pentru ca nu reusesc sa le decojesc, torn peste ele apa clocotita si dupa aceea o scurg. Cred ca semintele ma ajuta cu adevarat sa-mi ameliorez vederea,cu cat mananc starea lor se amelioreaza rezultatele sunt durabile era ceva de care ochii mei aveau mare nevoie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Links

Real Time Web Analytics ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free Blogs lists and reviews GeoURLYahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetMsn bot last visit powered by MyPagerank.Net Free Automatic Backlink 1000 Backlinks Free 100K Backlinks Backlinks Center Free SEO Backlinks Instant Backlinks SEO Bookmarks Dofollow Backlinks Premium Backlinks Top SEO BacklinksInternet blogs Search Engine Submission - AddMe goBlogz,Anunturi,Blog Directory,1-Hit Free Search Engine Submit,FREE Search Engine SubmissionTry My SEO Tool, SEO Tools Ping Blog Now BlogWiki.ro