ads



România a semnat ACTA

Romania si alte 21 de state ale UE au semnat in Japonia documentul international Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online. Activisti din lumea digitala indeamna populatia sa se opuna semnarii actului, comparat cu SOPA.
Ce consecinţe poate avea ACTA?
ACTA apără interesele deţinătorilor de drepturi de proprietate intelectuală şi poate impune monitorizarea conţinutului online de către companii private, potrivit Apti.ro. Acestea  pot limita formele de exprimare de pe Internet şi pot împiedica utilizarea patrimoniului cultural al societăţii, în urma sporirii sancţiunilor. Tratatul va avantaja companiile mari şi poate ridica probleme celor cu o cifră de afacere mai mică.
Furnizorii de Internet ar putea supraveghea reţelele proprii, pentru a furniza deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală date ale unor presupuşi suspecţi şi poate utiliza mecanisme de identificare a unor presupuşi infractori.

"Deocamdată, semnarea acestui acord nu obligă la nimic. În vara vor decide parlamentarii europeni. ACTA este de acum 3 ani. Am participat la mai multe prosteste mondiale pe tema asta. Va fi foarte nasol.

Să spunem concret: Vei merge pe stradă, iar poliţistul îţi va cere smarphone-ul la control, pentru că va avea dreptul ăsta. Te va întreba: "Dom`le, pentru cântecul ăsta ai chitanţă? Dacă nu ai, ţi-l confiscă. Aşa e trecut în lege. De asemenea, dacă mergi pe aeroport cu laptopul, cei de acolo vor avea dreptul să te controleze şi dacă găsesc lucruri să ţi-l confişte. Dacă ai un film, o poză, o melodie fără drepturi de autor tot poate fi confiscat şi suporţi rigorile legii.

Providerii vor fi obligaţi să ofere toate datele despre tine: ce descarci, cât timp ai stat pe un anumit site şi ce ai încărcat. Dacă încalci ACTA, provider-ul îţi poate tăia accesul la internet.

Tot în ceea ce priveşte internetul, SOPA din Statele Unite e echivalentul acestei legi, dar ca să-i salte pe ăia de la Megaupload n-au avut nevoie de ea. Normal, numai după intrarea în vigoare a respectivei legi ar fi putut să facă aşa ceva. S-au dus americanii şi l-au arestat în Noua Zeelandă şi i-au confiscat bunurile din Honk Kong. S-a putut şi fără", e părea lui Claudiu Mărginean, liderul Partidului Piraţilor.

Directorul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) spune că ar fi nevoie de o astfel de lege. „România are o legislaţie destul de modernă în ceea ce priveşte pirateria. E adevărat că mare parte a pirateriei s-a mutat pe internet. Se impune o astfel de lege de drepturi de autor, însă nu cred că va fi atât de restrictivă pe cât este acuzată. Au fost destule cazuri şi la noi, în care au fost vizaţi cea care aveau o cantitate mare de fişiere fără drepturi de autor. Trebuie să ne gândim şi la cei care trebuie remuneraţi pentru operele, fonogramele şi prestaţiile lor”, e de părere Robert Bucur, directorul ORDA. 
Actul, initiat in 2006 in Japonia, a fost tinut secret si guvernele statelor nu si-au informat sau consultat cetatenii in privinta lui, starnind frustrare si furie in anumite state ale lumii. Pe rand, ACTA a primit insa sustinerea unor state precum Canada, Coreea de Sud si anul trecut SUA.
Negocierile ACTA au fost secrete pina pe 22 mai 2008 cind un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar in scurt timp si ziarele au scris despre negocierile secrete. ACTA ar trebui sa stabileasca un nou cadru legal international caruia tarile i se pot alatura voluntar  si ar stabili un corp de guvernamint propriu, in afara institutiilor internationale deja existente precum Organizatia Mondiala a Comertului sau ONU. Documentul scurs include o clauza de obligare a furnizorilor de servicii internet sa ofere informatii despre suspectii de incalcare a copyright-ului fara mandat judecatoresc, facilitind astfel industriei muzicale intentarea de procese si suspendarea siturilor necomerciale precum The Pirate Bay.
Raspunsul Comisiei EuropeneUn purtator de cuvant al Comisiei Europene a dat o replica la demisia eurodeputatului, citata de BBC: "Domnul Arif a avut acces la versiunile succesive ale acordului. Intregul text a fost public integral din aprilie 2010. Si el a fost facut public pentru ca CE le-a convins pe celelalte tari sa publice textul.

ACTA nu schimba nicio lege UE (...) nu exista nicio amenintare la libertatea internetului sau la viata privata. Tot ceea ce poti face astazi in mod legal in UE veti putea sa faci legal si cand ACTA e ratificat", a aratat Comisia Europeana.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Links

Real Time Web Analytics ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free Blogs lists and reviews GeoURLYahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetMsn bot last visit powered by MyPagerank.Net Free Automatic Backlink 1000 Backlinks Free 100K Backlinks Backlinks Center Free SEO Backlinks Instant Backlinks SEO Bookmarks Dofollow Backlinks Premium Backlinks Top SEO BacklinksInternet blogs Search Engine Submission - AddMe goBlogz,Anunturi,Blog Directory,1-Hit Free Search Engine Submit,FREE Search Engine SubmissionTry My SEO Tool, SEO Tools Ping Blog Now BlogWiki.ro