ads



Despre intoxicarea cu apa

Intoxicarea cu apa, desi este rar intalnita, este o conditie ce apare la oamenii care, in diferite conditii, au mai multa apa in corp decat pot rinichii lor sa filtreze. Cu alte conditii, Hyponatremia (termenul medical pentru o astfel de conditie) apare atunci cand nivelul sodiului este cu mult sub limitele de siguranta, astfel incat apa din exteriorul celulelor patrunde in interiorul celulelor, facandu-le astfel sa prinda volum.
Care sunt persoanele cele mai predispuse la aparitia acestei conditii medicale? Ei bine, inainte a enumera respectivele categorii de persoane, trebuie sa intelegeti ca totul depinde de gradul de functionalitate al rinichilor. Cu cat mai mare e procentul de functionalitate al rinichilor, cu atat mai mare va fi cantitatea de apa ce poate fi “prelucrata” de corp. Si viceversa. Tocmai de aceea, cazurile medicale in care Hyponatremia poate aparea sunt cele ale bolnavilor de diabet sau de insuficienta renala. Totusi, de multe ori, ei sunt sub stricta supraveghere medicala, astfel ca pot primi ajutor specializat in timp util.
O categorie aparte a celor cu sanse mari sa se intoxice cu apa sunt sportivii de performanta(indeosebi sporturi de anduranta, in care efortul aerobic este extrem de mare) care se antreneaza in aer liber. Daca temperaturile de afara sunt destul de mari, atunci ei vor dori sa se hidrateze extrem de des, astfel ca de multe ori, cantitatile de apa baute vor fi extrem de mari, de peste 5 litri in 2 ore. Tocmai de aceea, pentru a preveni aparitia acestei conditii medicale, la toate competitiile aerobice majore, sportivilor nu li se da apa simpla, ci bauturi speciale, bogate in sodiu, vitamine si minerale, astfel ca indiferent de efort si de cantitatea de lichid bauta, nivelul sodiului din jurul si dinauntrul celulelor sa nu scada, prevenind astfel potentiala intoxicare cu apa.

Articol scris de Matei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Links

Real Time Web Analytics ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free Blogs lists and reviews GeoURLYahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetMsn bot last visit powered by MyPagerank.Net Free Automatic Backlink 1000 Backlinks Free 100K Backlinks Backlinks Center Free SEO Backlinks Instant Backlinks SEO Bookmarks Dofollow Backlinks Premium Backlinks Top SEO BacklinksInternet blogs Search Engine Submission - AddMe goBlogz,Anunturi,Blog Directory,1-Hit Free Search Engine Submit,FREE Search Engine SubmissionTry My SEO Tool, SEO Tools Ping Blog Now BlogWiki.ro